Home Sommerdæk God eller dårlig idé at købe helårsdæk?

God eller dårlig idé at købe helårsdæk?

0
God eller dårlig idé at købe helårsdæk?

Mange danske bilister fravælger hhv. sommer- og vinterdæk til fordel for ét sæt helårsdæk. For en del bilister kan det godt betale sig at vælge helårsdæk, når der skal nye dæk på bilen. Vær dog opmærksom på, at de hovedsageligt egner sig til sommerkørsel. Ift. kørsel på vinterveje viser de sig kun fra sin stærke side, hvis der saltes og ryddes sne regelmæssigt.

Det er ikke desto mindre et valg, der er blevet mere populært blandt danske bilejere. Med denne type dæk skal du nemlig ikke skifte dæk flere gange årligt. I løbet af de senere år er dækudviklingen gået i retning af kombination af sommer- og vinteregenskaber i ét dæk. Derfor findes der i dag flere gode muligheder på markedet, hvilket bilisterne har fået øjnene op for.

Hold øje med M+S-mærket

Er du ikke ferm inden for køb af bildæk, kan det være svært at skelne mellem de mange dæktyper. Ofte gøres det klart i produktnavnet, men en god idé er dog at holde øje med M+S-mærket (mud + snow). Alle helårsdæk er – på lige fod med vinterdæk – udstyret med mærket. Et helårsdæk er derfor grundlæggende et vinterdæk med udvalgte sommeregenskaber.

Reglerne for montering af helårsdæk følger desuden reglerne for vinterdæk. Det betyder, at du ikke må montere dækkene sammen med andre dæk, der ikke er mærket med M+S-mærket. Ønsker du at investere i et sæt nye helårsdæk til bilen, men tillader privatøkonomien det ikke? I så fald kan du optage et lån på denne side, der kan finansiere købet af dine nye dæk.

Overvejer du at låne penge til et sådant formål, bør du lave den nødvendige research først. Mangler du yderligere inspiration, så læs mere her om de forskellige lånetyper, der udbydes af låneselskaberne.

Ikke optimale til al kørsel

Når en dækproducent forsøger at lave et dæk, der egner sig til kørsel i al slags føre, resulterer det typisk i et dæk, der klarer alle aspekter forholdsvis godt, dog uden at være ekspert i nogen af delene. Har du ikke et kørselsbehov, der stiller maksimale krav til dine dæk i tilfælde af kritiske vejrsituationer, kan helårsdæk være en god investering.

Er du afhængig af at skulle køre lange distancer hele vinteren, så bør du ikke købe helårsdæk. Hvad angår kørsel om sommeren, så er der ingen forskel på et helårsdæk og et sommerdæk. Det er derfor fortrinsvis dit kørselsbehov i vinterperioden, der er afgørende for, hvorvidt helårsdæk er en god eller dårlig idé.