vinterdaek

Tiden er kommet, hvor det er nødvendigt at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk. Normalt er det anbefalet, at man skifter dæk, når temperaturen nærmer sig de 7 grader celsius, og da der efterhånden er længere og længere mellem de dage, hvor temperaturen om morgenen er over, er det vigtigt, at man allerede nu begynder at overveje, om ikke man skulle få skiftet dæk hurtigst muligt.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Nyheder24.dk og her kigger vi ind i, hvorfor det er specielt vigtigt, at man får skiftet sine sommerdæk til vinterdæk, og derudover kigger vi også ind i, hvad man som bilejer kan vælge imellem, hvis budgettet ikke er til, at man kan købe et nyt sæt alufælge med vinterdæk.

Vejen bliver glat og skridfarlig

Når temperaturen falder, og regn i højere og højere grad falder som sne, bliver vejene også glatte og mere utilregnelige. Og det betyder, at du er nødt til at forberede din bil på de nye forhold. Gør du ikke det, men vælger du derimod at beholde de sommerdæk, du har kørt rundt med hele sommerhalvåret, kan du nemlig risikere, at din bil skrider og glider på asfalten.

LÆS OGSÅ: Guide til billeje i udlandet

Vinterdækkene er bedre i et koldere klima, fordi deres mønster er lavet til forholdene. Med større mønstre griber de nemlig bedre fast i asfalten, og du risikerer derfor ikke, at du pludselig ikke har berøring direkte med den sorte kørebane. Hvert år oplever flere tusinde, at de ikke længere er i kontakt med kørebanen, og hvert år ender alt for mange i rabatten eller i andre former for uheld, fordi bilen dæk ikke er beredt på ændringen i klimaet og på vejene. Og det er en situation, du helst skulle være helt foruden.

Foruden det farlige element i at køre uden vinterdæk, skal man også være opmærksom på, at flere forsikringer ikke dækker for bilskader og uheld, hvis ikke man skifter til vinterdæk. Risikoen er simpelthen for høj, og det er derfor faktisk blevet et krav, at man som bilejer – hvis man vil have en forsikring i hvert fald – skifter dæk, når sæson er.

Skift dæk og ikke fælge

Er dit budget dog ikke til, at du kan skifte sommerdækkene ud med vinterdæk, kan du overveje bare at få skiftet dæk og ikke også fælge. En løsning, man kan få hos mange automobilværkstedet, og som sparer dig flere tusinde kroner, hvis du bare undersøger mulighederne en smule.

Flere og flere danskere vælger også løsningen med dækskift på sine fælge, for udover at det er billigere, er det også pænere at køre rundt på et sæt alufælge, end hvis man skal have nogle grimme stålfælge på i vinterhalvåret. Så på den måde er det også løsningen, hvis du bare gerne vil have en topsmart bil hele året. Er budgettet dog stadigvæk stramt, kan du jo overveje et lån fra lånet. Det koster måske en smule i renter og afdrag, men ikke desto mindre er det en billig løsning, sammenlignet med alternativet der fx kunne være et uheld, hvor forsikringen ikke dækker.