Home Dækskifte Guide: find de billigste sommer- og vinterdæk

Guide: find de billigste sommer- og vinterdæk

0

Når du skal finde nye sommer og vinterdæk, er det værd at undersøge og sammenligne priserne fra forskellige forhandlere for at finde det bedste tilbud. Vi giver dig her en guide til hvordan du finder de bedste dæk til din bil, hvornår du bør skifte dine dæk til den nye sæson samt gode råd til dækskifte og opbevaring.

Hvornår bør man skifte fra sommer-til vinterdæk?

En god tommelfingerregel når det kommer til dækskifte er, at når temperaturen kommer under de 7 grader og vi er ved at nærme sig november måned, bør dækkene skiftes til vinterdæk. En god indikator er når vejrudsigten begynder at sige slud og snefald. Når sneen omkring april forsvinder og graderne igen sniger sig op over de 7 grader, bør man skifte tilbage til sommerdæk.

Der er ingen lovkrav om at skifte fra sommer- til vinterdæk. Dog anbefaler vi det på det kraftigste for at sikre din og din families sikkerhed. Vinterdækkene giver et fast vejgreb, og forbedrer bremselængden betydeligt. Vinterdækkene er udstyret med lameller, som griber godt fast i vejoverfladen og giver en bedre placering på vejen. Desuden er der lovkrav på vinterdæk i nabolandene, heriblandt Sverige. Vær derfor obs på at have skiftet dækkene, før du kører i udlandet.

Det skal du tjekke før du køber dæk:

Når du skal vælge dæk, er der flere ting du skal være opmærksom på. Først og fremmest bør du sikre dig at dækkene passer perfekt til bilen. Herefter skal du finde dæk med den rette mønsterdybde. FDM anbefaler minimum 3,0 mm mønsterdybde på sommerdæk og mindst 4,0 mm på vinterdæk. Dog lyder lovkravet kun på 1,6 mm. Mønsterdybden er afgørende for at give god kørekomfort og sørge for at bilen er solidt placeret på vejen. Jo mindre mønsterdybde der er på dækkene, jo dårligere er dækkene til at lede vand væk. Derudover skal man være opmærksom på det rette dæktryk. Et forkert dæktryk kan give for stor rullemodstand, hvilket øger benzinforbruget. Det forkerte dæktryk medfører desuden at dækkene slides ujævnt.

Vinterdækkene skal være udstyret med bogstaverne MS som står for ‘mud’ og ‘snow’ samt to symboler der forestiller et snefnug og et bjerg.

Effektiv opbevaring af dæk

Du bør sørge for at dine dæk er opbevaret tørt, koldt og sikkert i et mørkt rum. Dette sikrer at dækkene ikke ældes, mens de ikke er i brug. Hvis du har de rette faciliteter, kan du selv opbevare dækkene. Vær dog sikker på at du har nok plads og at de opbevares i et rum, der ikke bliver påvirket af skiftende temperaturer. Du kan også spare besværet og vælge at sende dækkene på dækhotel, hvor de bliver opbevaret sikkert og du samtidig kan få skiftet dækkene af professionelle.

Sådan får du bedst skiftet dine dæk

Det er lovligt selv at skifte sine dæk. Det kan være den økonomiske løsning på at få dækkene skiftet. Dog kan det være bøvlet for en nybegynder og derfor være tidskrævende og besværligt for dig. Du vil med en professionel være sikker på at få det gjort rigtigt. På den måde kan du vide dig sikker på vejene med fastmonterede vinterdæk til fuld køreglæde.