Hvis du lige har anskaffet dig din egen bil, eller du måske blot har fået ansvaret for en derhjemme ved forældrene, så kommer du sikker til at skulle have skiftet dæk på et tidspunkt. Men hvad er egentlig lige forskellen på sommer- og vinterdæk? Og hvorfor ikke bare nøjes med helårsdæk?
Sommerdæk og vinterdæk
Et sommerdæk er, meget som navnet antyder det, et dæk der bruges på bilen primært i sommerhalvåret. Modsat er vinterdæk, der som de fleste også hurtigt kan afkode, skal på om vinteren i stedet. Sommerdækket er forholdsvis hårdt sammenlignet med vinterdæk, og har ikke ret dybe riller, som vinterdækket har. Det betyder, at sommerdæk sammenlignet har noget mindre friktion, end for eksempel vinterdæk. Til gengæld vil du ved sommerdæk bruge mindre benzin eller diesel for at køre.
Dækskifte
Når du vælger at gå med sommer- og vinterdæk, så kræver det naturligvis at de skal skiftes undervejs. To gange om året som hovedregel, og hvornår afhænger meget af vejret. Det er smart at sætte vinterdæk på bilen, inden der begynder at komme is på vejene, så du er bedre rustet til at stå imod de glatte veje. Du kan skifte din bils dæk selv, hvis du føler du har både kompetencerne og tiden, men det er også muligt – og hvad rigtig mange benytter sig af – at tage til et auto værksted, og få professionel hjælp.
Helårsdæk
Den tredje mulighed for dæk til bilen, er at benytte helårsdæk. Det er en form for blanding mellem sommerdæk og vinterdæk, hvis egenskaber også placerer sig midt i mellem. Fordelen ved helårsdæk er at du ikke skal bruge tid og penge på at skifte, samt at prisen for helårsdæk og sommerdæk er cirka det samme. Ulempen er at helårsdæk på våd vej har ringere egenskaber end sommerdæk, og generelt er de også ringere end vinterdæk om vinteren.